Nu tar vi långledigt och stänger den 13 december för i år. Vi ses igen den 1 mars 2025! Gott nytt år! 🎉!

Bältros

Bältros är en smärtsam och ibland långvarig virussjukdom som orsakas av samma virus som ger vattkoppor. Den drabbar oftast personer över 50 år, men kan även drabba yngre personer med nedsatt immunförsvar.

Symtom på bältros

  • Utslag och blåsor: Det vanligaste symptomet på bältros är ett smärtsamt utslag med vätskefyllda blåsor. Utslagen dyker oftast upp på ena sidan av kroppen, i bålen eller i ansiktet och kan ligga som ett bälte över magen. Du kan även få bältros utan blåsor, men det är inte lika vanligt. Du brukar dock fortfarande ha mycket ont.
  • Smärta: Smärtan vid bältros kan vara intensiv och brännande, och kan kännas även efter att blåsorna har läkt. Den kan i vissa fall vara långvarig och kallas då för postherpetisk neuralgi (PHN).
  • Feber, huvudvärk och trötthet: Andra vanliga symtom är feber, huvudvärk, muskelvärk och trötthet. Du kan känna långvarig trötthet även efter att blåsorna har läkt. Äldre drabbas oftare av långvarig trötthet i samband med bältros. 

 

Hur smittar bältros?

Bältros smittar inte lika lätt som vattkoppor, men det kan ske genom direktkontakt med vätskan från blåsorna hos en person med bältros. Smittning kan ske under de första dagarna efter att blåsorna har dykt upp, och fram tills att de har skorpbildats. Personer som inte har haft vattkoppor kan inte få bältros, däremot kan de insjukna i vattkoppor istället av bältrosviruset.

Det är mycket ovanligt att bältros drabbar barn. Liksom för vuxna är det endast de som tidigare haft vattkoppor som kan drabbas. Barn som fått vattkoppor före 1 års ålder har större risk att få bältros.

 

Orsaker till bältros

När du har haft vattkoppor stannar viruset kvar i kroppen i vilande form i nervtrådarna. Hos vissa personer kan viruset senare reaktiveras och orsaka bältros. Vad som exakt triggar reaktivering av viruset är inte helt klarlagt, men det kan bero på försvagat immunförsvar på grund av ålder, sjukdom eller stress.

 

Skydda dig mot bältros

Det bästa sättet att skydda dig mot bältros är att vaccinera dig och rekomenderas till alla över 50 år. Du vaccinerar dig enkelt på vår vaccinationsmottagning på Citivaccin.
Förutom att vaccinera dig kan du också skydda dig mot bältros genom att:

  • Undvika nära kontakt med personer som har bältros
  • Tvätta händerna ofta
  • Se över din livsstil och undvik onödig stress

 

Behandling av bältros

Det finns ingen bot mot bältros, men symtomen kan behandlas med antivirala läkemedel. Läkemedlen är mest effektiva om de tas under de första dagarna efter att symtomen har dykt upp. Smärtan kan behandlas med smärtstillande läkemedel.

Vanliga frågor och svar

Bältrosvaccin ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet. Du får därför betala för vaccinet och vaccinationen själv. Kostnaden kan variera beroende på var du vaccinerar dig.

Ja, det är möjligt att få bältros trots att du är vaccinerad. Vaccinet ger dock ett gott skydd, och om du får bältros efter vaccination blir sjukdomen oftast mildare och kortare.

Vaccinet ger ett långvarigt skydd, men hur länge det exakta skyddet varar är inte helt klarlagt.  Studier visar att skyddet mot bältros varar i minst 10 år efter den andra dosen.

Det finns dock tecken på att skyddet kan vara ännu längre, och vissa studier har visat att skyddet kan vara livslångt.

Alla personer över 50 år bör vaccinera sig mot bältros. Andra personer som bör vaccinera sig är:

  • Personer med nedsatt immunförsvar
  • Personer som har haft bältros tidigare
  • Personer som bor eller arbetar i områden där bältros är vanligt

Vaccin mot bältros ges i två doser. Den andra dosen ges 2-6 månader efter den första dosen.

Ja, du kan vaccinera dig mot bältros även om du har haft bältros tidigare. Vaccinet kan ge ett visst skydd mot att du får bältros igen, och kan minska risken för att drabbas av PHN.

Inför ditt besök hos oss

  • När: Du kan vaccinera dig när som helst under året mot bältros.
  • Boka tid: Boka tid eller kom på drop in hos oss. Du bokar tid genom att klicka här.
  • Ta med dig din legitimation: Du behöver legitimera dig när du vaccinerar dig.
  • Hälsodeklaration: På plats hos oss fyller du i en hälsodeklaration där du får berätta om eventuella allergier eller mediciner. Vårt team av legitimerad personal hjälper dig gärna med eventuella frågor och funderingar inför ditt besök. Klicka här för rådgivning.
  • Ha bekväma kläder: Du bör ha bekväma kläder, t.ex en kortärmad tröja för att göra det möjligt att komma åt överarmen vid vaccinationen.
  • Ha bekväma kläder: Du bör ha bekväma kläder, t.ex en kortärmad tröja för att göra det möjligt att komma åt överarmen vid vaccinationen.
  • Om du har blivit sjuk eller har feber bör du avvakta med vaccinationen tills dess att du är frisk igen.

 

Välkommen! 

Övriga vaccin